Посещение в заводите на фирма Agronutrition, Франция

Новина 20 от 29

По покана на френската компания Agronutrition, екипа на Суммит Агро и техни клиенти посетиха три от заводите ѝ в Южна Франция. В гр. Карбон се намира фабриката за производство на течни торове, в Гроле и Лавор е локализирано производството на микрогранулирани и водоразтворими торове. Българските гости се запознаха отблизо с историята, мисията и най-новите разработки на компанията в областта на торенето. Домакин на българската група беше Филип Жиро.

Какви са впечатленията на клиентите и постигнатите резултати в България

Деян Илиев от фирма Семпе 2  (гр. Разград) използва микрогранулираните торове при есенни и пролетни култури. От пшеницата получил с 30 кг/дка повече в сравнение с контролните площи, а от царевицата увеличението било със 100 кг/дка.

При Веселин Димитров от гр. Силистра резултатите са още по-впечатляващи – ожънал с 300 кг/дка повече от царевицата, която подхранил с гранулираните торове. Същите резултати при пролетната култура отчита и Николай Върбанов. Неговата фирма Универсал НВГ, гр. Долна Оряховица, се занимава с монтирането на апликаторите към сеялките на желаещите да прилагат тази технология.

Мариела Йорданова, управител на „Сортови семена“ ЕАД, гр.Разград, за първи път през тази пролет е приложила тази технология при царевицата и е забелязала ускорено начално развитие на посевите. Като преимущество отчита по-малките транспортни разходи заради по-ниската доза на приложение. Следваща стъпка е да ги приложи на семепроизводни участъци с есенни култури.

Румяна Ангелова, председател на НАЗ и зърнопроизводител в района на Бяла Слатина, е на път да приложи модерната технология след като се убедила в положителните резултати, които са постигнали колегите й.

Туристическата част от пътуването

Българската група отседна в гр. Тулуза, четвъртия по големина във Франция, с население 700 хил. души. Още в деня на пристигането, като комплимент към гостите, беше организирано посещение на винен бар, където те дегустираха френски вина и опитаха местни специалитети, характерни за Южна Франция. На север от Тулуза, в гр. Каркасон, те се насладиха на традиционни за района ястия, като преди това разгледаха впечатляваща средновековна крепост с три различни типа архитектура. Акцент в туристическата част на визитата беше поставен на Музея на авиацията в Тулуза. Градът е център на европейското самолетостроене, със седалище на Еърбъс, чиято фабрика се намира в северната част на града. Тулуза е и авиационен център за обучение на пилоти. В музея има колекция от 24 самолета – военни, карго, пътнически. Гостите научиха, че в края на 19 век са правени първите опити за полети, като първият регистриран полет в света е бил през 1906 г. на 3 метра височина и 220 м изминато разстояние.