ОТКРИТ ДЕН В ЛОЗЯТА НА МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ

Новина 9 от 38
ОТКРИТ ДЕН В ЛОЗЯТА НА МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ


„ИДНИЯ СЕЗОН ЩЕ ПРЕМИНА НА 99,9%  НА ПРОДУКТИ НА СУММИТ АГРО!“

категоричен е агрономът на Мидалидаре Естейт, Димитър Павлов. И допълва: „Убедих се в ефективността им след падналите сериозни дъждове и градушка на лозовите ни масиви“. 

Компанията предлага пълно портфолио за отглеждане и опазване на лозята вече и в бионаправление – чиста продукция на изгодна цена, от Суммит Агро!  

 

През изминалата седмица екипът на “Суммит Агро” организира открит ден в лозовите масиви на Мидалидаре Естейт край с. Могилово, Старозагорско. Да се запознаят с технологията на отглеждане бяха дошли специалисти лозари и винари от цялата страна. В местността „Дабовеца” стопаните видяха и конвенционално, и био насаждение, опазено с продуктите на Суммит Агро. Въпреки сложната в климатично отношение година, падналата градушка и честите валежи, лозята изглеждат чудесно и обещават добра реколта. Доц. Мирослав Титянов, управител на “Суммит Агро” отправи кратко приветствие към присъстващите и благодари на домакините за възможността да организират открит ден на опитните полета на Мидалидаре Естейт.

Г-н Димитър Павлов, агроном в Мидалидаре Естейт и любезен домакин, пръв сподели впечатления от продуктите и технологиите на компанията:

– Масивът, на който се намираме е от 150 дка. Насаждението е интензивно, междуредовото разстояние е около 1 м. Изцяло е в бионаправлението от 2016 г. Обработките са напълно механизирани, но заради дъждовете тази година залагаме основно на хебрицида „мотикан” – провокира усмивките на присъстващите специалистът. – Сортовете тук са много интересни: Сира, Кот Малбек, Мурведър, Шардоне, Пино Вионие и Пино Ноар. Една малка винена библиотеката. Започнахме да прилагаме продуктите на Суммит Агро и за късмет или по стечение на обстоятелствата преди 3 седмици падна много сериозна градушка. Все още се забелязват следи от нея, но

ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОДУКТИТЕ СЕ ДОКАЗА!

Не можа да тръгне зараза, да се разболее лозето… Градушката беше с големината на лешник, удари ни много сериозно във фаза цъфтеж. Надроби листата, но за радост нямаме счупени леторасти. Благодарение на продуктите на компанията успяхме да овладеем ситуацията. А при биологичното производство, знаете, че сме ограничени в използваните продукти.

Освен това тук паднаха страшно много дъждове. Серията започна с 40, 20, 40 литра, всеки ден. След това, което видях като ефективност, идеята ми е догодина да минем на 99,9% на продукти на Суммит Агро. За 2-3 месеца наблюдение, мисля че и резултатите на финала ще са много добри. Така че при една добра и нетолкова дъждовна година, въобще няма да има място за притеснение. Специалистите на компанията са много коректни, вещи, професионалисти в работата си. Продуктите им – и в био, и в конвенционалното производство, са едни от най-добрите!

Биопродуктите се търсят и продават на пазара! Такава е модата, това харесват хората! А нашата продукция си е наистина био – никакви други продукти, освен такива с биосертификат, тук не се използват! Това после се отразява и във виното и се оценява! Близо 10% от масивите ни са с биологична насоченост. Не напразно този масив сме отделили за био, заради доброто му разположение. Факт е, че до тази година тук никога не е падала градушка. Единствено се получава един студен ръкав, в началото на развитието и има слана. Но пък ние предприемаме мерки и го опазваме – обдухваме насаждението с вентилаторните пръскачки. Така повишаваме температурата с 1-1,5 градуса. Напрежение си е, трудно е – 4-5 вечери стоим на пост през нощта, сменяме се…  

Кои продукти ми направиха най-силно впечатление ли? Топкю и Шигеки. Нямахме време да използваме всички продукти, но като падна градушката – голям стрес за лозята, и като видях как преодоляха тази екстремна ситуация, догодина спокойно ще заложа на портфолиото на Суммит Агро. А от съседния парцел се правят вината, които са донесли най-много медали на Мидалидаре Естейт – завърши г-н Павлов.

При засилен интерес от страна на лозо- и винопроизводителите, г-н Диан Дучев, търговски представител на компанията за Югоизточна България, разясни приложената технология за растителна защита:

– Радвам се, че отново успяхме да организираме открит ден и да представим нашите продукти. Защо избрахме био лозя? Знаете, че тенденцията е все повече активни вещества да отпадат, за жалост.

СУММИТ АГРО ДЪРЖИ НА ИНОВАЦИИТЕ И СЕ СТРЕМИ ДА ВКАРВА НОВИ ПРОДУКТИ,

с които да разнообразяваме продуктовата листа. От 3 години насам наблягаме много на продукти за биоземеделие, но те са подходящи и за конвенционално производство. Тази година направихме 2 опита тук: конвенционален и био. Решихме да ви поканим на биоопита, за да се убедите, че тези продукти може спокойно да вкарате във вашите схеми в традиционните конвенционални масиви. Знаете, че има проблеми, при които прилагаме продукти в края на вегетацията с дълъг карантинен срок. Срещат се остатъчни количества в гроздето, а после и във виното. Вие от доста години използвате например нашия Топсин (тиофенат метил), а той беше с дълъг карантинен срок. Този тип продукти мислим да заменим с подходящи, които напълно защитават лозята от сиво гниене и брашнеста мана, която се появява в края на сезона. Така че сме решили да направим интегрирани схеми, за да ви бъдем от полза!

 

Ще ви представя накратко технологията, която сме приложили при конвенционалното лозе. Конкретно тук започнахме малко по-късно и прескочихме 2 фенофази, но аз ще говоря още от първата, за да ви припомня какво предлагаме. Във фенофаза „пеперуда“ има много голяма опасност от ериофидния акар, т.нар. лозова краста. Ние разполагаме с много добър продукт Нисоран 10 ВП. Обръщам внимание, че от тази година той не е в течната ви позната форма, а в прахообразна. Така активното му вещество е доста по-голямо, затова дозата на употреба е намалена – 30-40 г/дка. Във втората фенофаза (дължина на летораста 5-10 см) трябваше да приложим Лието. Това е една много добра комбинация на зоксамид и симоксанил. Срещу брашнеста мана приложихме Миклофил, на база миклобутанил, в доза 30 мл/дка.

Преди цъфтеж заложихме на Президиум Едно в доза 100 мл/дка – много добра комбинация между диметоморф и зоксамид. Течен продукт, който може да прилагате и по време на цъфтеж. Той е много мек продукт, което е важно, защото тази година се наложи да се прилага по време на цъфтеж, тъй като през ден валеше и нямаше как да разчитаме само на 1 пръскане преди и 1 след цъфтеж. Отново приложихме Миклофил в доза 30 мл/дка. Следващата фаза, която в момента е най-важна е грахово зърно, преди затваряне на чепката – тук влиза нашата „тежка артилерия“ Витене Трипло Р. Наложен на пазара фунгицид, уникална комбинация от 3 активни вещества – меден оксихлорид, фозетил-алуминий и симоксанил. Препоръчваме го и винаги, когато падне градушка, тъй като тогава си спестявате едно пръскане само с меден продукт и получавате комбинация на системен с меден продукт.

За борба с брашнеста мана предлагаме и нашия НОВ продукт, за първа година на пазара Уникорн ДФ– отлично съчетание между контактно-предпазното действие на сярата и системния ефект на тебуконазола.

След затваряне на чепката предлагаме другия ни фунгицид МЕТОМОР Ф, в доза 150 г/дка. Тук вече имаме комбинация на фолпет с диметоморф. Срещу черното гниене може да използвате Миклофил в доза 50-60 мл/дка. Знаете, че от две години има проблеми с това опасно заболяване и докато се усетим гроздовете изсъхват и пораженията са необратими. Затова ви съветвам да използвате тези продукти! 

За борба с гроздовия молец сме използвали Суми Алфа 5 ЕК в доза 25 мл/дка. По-късно в схемата ще включим Синдокса. Това е инсектицид с контактно и стомашно действие, на базата на индоксакарб. Благодарение на двустранния си механизъм на действие, насекомите бързо спират да се хранят, което помага за защитата на културата от последващи повреди.

Д-р Евгения Велинова, маркетинг мениджър и продуктов мениджър за биопродуктите в Суммит Агро, продължи представянето:

– Имайте предвид, че биопродуктите ни спокойно могат да се прилагат и в интензивно / конвенционално земеделие. За съжаление рестрикциите на Европейския съюз растат и опасността от възникване на резистентност към останалите продукти, които ще може да употребявате, е изключително висока. В същото време списъкът с безопасни продукти за растителна защита и торове е силно ограничен. Но за радост индустрията работи по този въпрос. Растителните екстракти, се използват от древността, ние не сме иноватори в това. Те са били изместени от синтетичните продукти, заради ниската си стабилност в околната среда – много бързо се разграждат, много са специфични за употреба при различни метеорологични условия. Но вече са създадени по-стабилни продукти, с по-дълга съхраняемост (2-3 години) и ефикасността е по-висока. Такива сме прилагали и в този масив. Например екстрактът от коприва (Urtica dioica и Urtica urens) е с подхранващо, инсектицидно, акарицидно, бактерицидно и фунгицидно действие. Намалява признаците на желязна хлороза и подпомага растежа и развитието на растенията. Може да се използва превантивно за потапяне на резници или поливане след засаждането им – с подхранващо и предпазно дейстие. Единственият промишлено формулиран продукт на пазара е с търговското име Базиктек. Той се употребява като основно вещество, съгласно SANTE/11809/2016. Разрешена е употребата му в ябълки, сливи, праскови, касис, орехи, черешови, лозя, бобови, картофи, маруля, зеле, рози, рапица, репички, краставици и др. Контролира неприятели като листни въшки, листни бълхи, молци, акари, както и заболявания като мана, брашнеста мана, сиво гниене, листни петна и др. Базиктек е биоразградим органичен продукт, което изключва наличието на остатъци в продукцията. Дозата варира от 100-300 мл на 100 л вода. Заради контактното си действие е изключително важно при третиране на културата да се постигне максимално покритие на растителната маса и да се прилага с прилепител.

Що се отнася до торовете – спокойно, без остатъци и с висока ефикасност могат да се използват Шигеки, Каиши, Каиши Макс и Борония. Шигеки е вече добре познат, на основата на екстракт от водорасли, фосфор, калий, богат на витамини, фитохормони, аминокиселини, които спомагат не само стимулацията, но и подобряват жизненоважните процеси за развитие на културата, повишават имунитета й и така тя е предпазена в бъдещи критични ситуации. Преди и след градушката тук сме приложили Шигеки и виждате бързото възстановяване на културата. Реално Шигеки представлява витамините, които ние пием преди настъпване на грипния сезон – за силен имунитет!

Каиши и Каиши Макс – чистите аминокиселини са вече корекция след настъпване на стресова ситуация. Може да се прилага заедно с различни торове, за да бъдат по-добре усвоени от културата. Много добре се вписва и бюджетно, тъй като е едно перфектно допълнение за стотинки, към всеки един продукт.

Виждате, че масивът е в отлично състояние, макар и в трудната година. Мисля, че можем да кажем, че сме опазили перфектно опитното поле с нашите продукти! Постарали сме да намерим биопродукти, които са „по джоба“ и за конвенционалното земеделие. Ще се радвам да ги пробвате и после да ни споделите колко сте доволни! Приканвам ви да го разгледате отблизо и да се убедите в постигнатия ефект! – завърши г-жа Велинова.