Микрогранулираните торове на СУММИТ АГРО доказаха за пореден път ефикасността си!

Новина 18 от 39

 

* На мащабна демоплатформа край добричкото село Паскалево, специалисти от компанията представиха цялостна технология за хранене при царевица, слънчоглед и сорго, както и продукти за опазването им от плевели.

* Земеделски стопани от цялата страна видяха чисти посеви, здрави и свежи растения с отличен потенциал за добив.

* Домакинът Живко Василев, управител на “БИО” ООД сподели, че въпреки липсата на дъжд вече 80 дни, културите се развиват много добре.

 

На полето край добричкото село Паскалево на Илинден /по стар стил/ “Суммит Агро” представи нови технологии на торене и растителна защита в полски култури. Въпреки че след продължителната суша Свети Илия изсипа дъжд върху присъстващите, това не попречи на земеделците да се запознаят с пълната технология за хранене на културите царевица, слънчоглед и сорго и опазването им от плевели. Специалисти от утвърдилата се с традиции, авторитет и коректност фирма Суммит Агро разясни в детайли представените технологии, продуктите и начините на приложението им. Акцент беше поставен върху микрогранулираните торове (Микростар® и Умостарт®), които компанията разработва вече няколко години. Домакин на мащабното опитно поле беше иновативният производител – г-н Живко Василев от “БИО” ООД.

На платформата бе приложена пълна технология хранене на царевица, слънчогле и сорго. Какво включва тя? На първо място заедно със сеитбата сме приложили микрогранулиран тор Микростар НПЗ – NPS (12:50:4.8) + 1.98% Zn. Това е тор със съдържание на Цинк, който осигурява необходимия фосфор на растението за развитие на силна коренова система. В резултат на всичко това на полето край Паскалево се откроява ясно, че царевицата е заложила необходимия брой кочани, опрашването е перфектно и озърняването е почти 100% на кочана. Това е основната цел на тази технология.

Заедно със сеитбата е приложен азотен тор с контролирано отделяне на Азота. Тази технология се разработва вече втора година. Най-важното е, че наистина можем да контролираме отделянето на азота според нуждите на растението. Всяка една гранула в тази тор е обвита с полимерна обвивка, която съдейства за това. В случая тук е подбран продукт с двумесечно контролирано отделяне. Това означава, че дори в момента след този единствен дъжд за лятото, който падна на Илинден, в деня на презентацията, ако растението има потребност от азот за изхранване на кочана, то този елемент е все още в слоя на кореновата система и растението може да го ползва оттам.

Тази технология на хранене с микрогранулирана тор Микростар НПЗ и Амикот N (2) – продуктът с контролирано освобождаване, е приложена както при царевицата, така и при слънчоглед и сорго. Тук изцяло е използвана технологията на Суммит Агро за борба с плевелите. При различните култури са прилагани различни продукти. Общото е, че след сеитба преди поникване и при трите култури има третиране с Шарпен 33 ЕК. Това е хербицид, в състава на който влиза активното вещество пендиметалин. При прилагането му условията бяха много влажни и това допълнително повиши ефекта от действието му. Вижда се, че до момента полето е абсолютно чисто от едногодишни житни плевели. Тази технология е приложена при трите пролетни култури, тъй като това е продукт за контрол не само на едногодишни житни, но и на някои широколистни плевели.

По време на вегетацията, за да контролираме при царевицата вторично поникналите широколистни плевели и балур от коренища, е приложена една много добре действаща комбинация от продуктите Нишин 4 ОД (40 г/л никосулфурон) и Флуростар 200 (200 г/л флуроксипир). Нишин 4 ОД е насочен към пълен контрол на балур и други житни плевели по време на вегетация. Характерно за него е ОД-формулацията, т.е. това означава, че в самия продукт има включени всички необходими прилепители за по-висока ефикасност на продукта. Доказано е, че при едни и същи условия ОД-формулацията показва винаги между 10-15% по-висока ефикасност срещу плевелите в сравнение с СК формулация. Флуростар 200 се отличава с пълен контрол на всички широколистни плевели при вегетационно приложение. Изключително ефикасен е при поникнала повeтица – важен плевел, който според мен почти не може да се контролира от други хербициди. Продуктът има отлично действие и срещу лепка. Прилага се както при царевица, така и при пшеница. При слънчогледа и соргото действието на Шарпен 33 EK и до ден-днешен е достатъчно, така че не се е наложило третиране с други вегетационни хербициди.

В края на събитието Суммит Агро завърши с предложенията си за есенна кампания:

На първо място продължаваме с микрогранулираните торове, които разработваме от няколко години. Нашите актуални предложения за есента включват Микростар СР (NPS (12:50:5.5) + 1.0% Mn) – продуктът, използван при слънчогледа край Паскалево. Препоръчваме го и при пшеница, тъй като има много високо съдържание на Фосфор – 50%. Тук отново залагаме на ефикасността на микрогранулираните торове. При приложение на Микростар СР заедно със сеитбата на пшеницата, културата развива много силна коренова система. Това означава гарантирано братене още през есента. Агрономите са наясно – това води до задължително по-висок потенциал за добив. Няма никаква опасност от изтегляне на посева. Микрогранулираните торове, предлагани от Суммит Агро са с най-високо съдържание на водоразтворим Фосфор от всички предлагани на българския пазар. Това позволява усвояване на Фосфора на 100% още през есента  и гарантира устойчивост на болестите след това.

Другото предимство на тази технология е, че силно развитата коренова система гарантира близо 100% усвояване на азота, който вие ще дадете през ранната пролет. В резултат на това загубите ще са сведени до минимум, развитието на пшеницата ще е видимо изпреварващо и добивите – значителни.

Имаме предложения за рапицата като култура, която се отличава със своята специфика. Предлагаме продукта Микростар ПМХ – NPS (10:45:12) + 0.028% B + 0.01% Cu + 0.019% Mn + 0.005% Mo + 0.029% Zn. Разликата при него е по-високото съдържание на Сяра – 12% и допълнителното съдържание на няколко основни микроелемента като Mанган, Цинк, Мед, Молибден и Бор.

За есенната кампания препоръчваме и нашия нов продукт Микростар Базеос ПЗ – с включени три щама бактерии, които гарантират усвояването на запаса от фосфор в почвата. За съжаление, в повечето случаи фосфорът е в неусвоима форма, но тези бактерии успяват да го превърнат в усвоима за растенията форма.

Нашите предложения за есенната кампания не спират до тук, а излизат и извън гамата на микрогранулираните торове. Вече четвърта година работим с пшеници на френската фирма Momont. Сортът Андалу се превърна в хит през последните години. Във всички точки на страната той държи абсолютно стабилни добиви и се нарежда в ТОП-три на пшениците. Затова фермерите отново ще имат възможност да заложат на този сорт. Имаме и нови предложения – Фоксил и Тоскани. Това са хлебни сортове, които при една нормална технология на отглеждане влизат в група Б.

При ечемика също имаме предложения на фирма Momont – това е сорт Даксор.

За да бъде ефикасна сеитбата, предлагаме обеззаразител за пшеница – Дифенд ФС. Той е на пазара вече трета година. Активното му вещество е дифеноконазол, което е от по-висок клас продукти. Осъществява пълен контрол на твърда и праховита главня. Искам обаче да отбележа, че чрез това активно вещество се осъществява контрол и върху болестите, предавани чрез почвата.