СИСТЕМНА КОМПЛЕКСНООБРАЗУВАНА МЕД (Cu)
Съдържание:
6% мед (Cu) + хептаглюконова киселина (хелатиращ агент)
Продукт позволен за употреба в биологичното земеделие съгласно Регламент (ЕС) 2018/848
Начин на действие:
Мафакопър доставя на растенията Мед, основен компонент на много протеини, участващи във фотосинтезата, дишането и лигнификацията. Когато има недостиг на мед, активността на тези ензимни протеини намалява. В процеса на фотосинтеза, ако има намаляване на нивото на пластоцианин (ензимът, който съдържа Мед), преносът на електрони е отрицателно повлиян, а с него и фиксирането на CO2, което съответно намалява количеството на продуктите на фотосинтезата. Типичните симптоми на дефицит на Cu са хлороза, некроза, дистрофия на листата и загиване.
Мафакопър оказва много благоприятно влияние върху процеса на плододаване. Тъй като се усвоява системно, това гарантира по-доброто му разпространение в растителните органи. Това води до повишаване жизнеността на растенията като същевременно подобрява количеството и качеството на реколтата. Благодарение на киселинното си pH, той упражнява буферен ефект при смесване, предотвратявайки алкалната хидролиза.
От голямо значение е и ролята на Мафакопър в процесите на лигнификация – нормалния процес на образуване и интегриране на лигнин в клетъчната стена, който действа като физическа бариера срещу навлизането на патогени. Участва също така и в процесите, водещи до производството на фитоалексини, вещества, които растението синтезира, за да се защити от атаката на гъбни патогени и други организми.
Указания и норми на прилагане:
Костилкови и семкови овощни култури, лозя, ягодоплодни култури, зеленчуци:
Полски култури: