МАФАКОПЪР

Продукт 3 от 119

СИСТЕМНА КОМПЛЕКСНООБРАЗУВАНА МЕД (Cu)

 

Съдържание:
6% мед (Cu) + хептаглюконова киселина (хелатиращ агент)

Продукт позволен за употреба в биологичното земеделие съгласно Регламент (ЕС) 2018/848

 

Начин на действие:

Мафакопър доставя на растенията Мед, основен компонент на много протеини, участващи във фотосинтезата, дишането и лигнификацията. Когато има недостиг на мед, активността на тези ензимни протеини намалява. В процеса на фотосинтеза, ако има намаляване на нивото на пластоцианин (ензимът, който съдържа Мед), преносът на електрони е отрицателно повлиян, а с него и фиксирането на CO2, което съответно намалява количеството на продуктите на фотосинтезата. Типичните симптоми на дефицит на Cu са хлороза, некроза, дистрофия на листата и загиване.

Мафакопър оказва много благоприятно влияние върху процеса на плододаване. Тъй като се усвоява системно, това гарантира по-доброто му разпространение в растителните органи. Това  води до повишаване жизнеността на растенията като същевременно подобрява количеството и качеството на реколтата. Благодарение на киселинното си pH, той упражнява буферен ефект при смесване, предотвратявайки алкалната хидролиза.

От голямо значение е и ролята на Мафакопър в процесите на лигнификация – нормалния процес на образуване и интегриране на лигнин в клетъчната стена, който действа като физическа бариера срещу навлизането на патогени. Участва също така и в процесите, водещи до производството на фитоалексини, вещества, които растението синтезира, за да се защити от атаката на гъбни патогени и други организми.

 

Указания и норми на прилагане:

Костилкови и семкови овощни култури, лозя, ягодоплодни култури, зеленчуци:

  • Листно приложение: 200-300 мл/100 л вода, 100-200 мл/дка
  • Почвено приложение: 300 мл/100 л вода, 300-500 мл/дка

Полски култури:

  • Листно приложение: 50-100 мл/дка

 

 

свали етикет

свали лист за безопасност