КОНТАКТЕН МЕДСЪДЪРЖАЩ ФУНГИЦИД ЗА БОРБА СРЕЩУ СЪЩИНСКИТЕ МАНИ В РЕДИЦА КУЛТУРИ
АКТИВНО ВЕЩЕСТВО:
877,2 г/кг меден оксихлорид (Cu – 500 г/кг)
ФОРМУЛАЦИЯ:
ВП – водоразтворим прах
КОДИМУР 50 ВП е контактен медсъдържащ фунгицид с предпазно действие, който е ефикасен срещу причинителите на гъбни болести от клас Oomycetes, Ascomycetes (без брашнести мани), Basydiomycetes (без праховитите главни) и на по-голямата част от гъбите от клас Deutheromycetes (почвени патогени) в редица култури. КОДИМУР 50 ВП съдържа меден оксихлорид (877,2 г/кг), което води до изразено бактерицидно и бактериостатично действие.
Меденият оксихлорид има специфичен механизъм на действие, който позволява на медта да инхибира белтъчините и ензимите в клетката на патогена. Медните йони се свързват най-често с карбоксилните и сулфхидрилните групи, прониквайки в цитоплазмата и образувайки смъртоносни токсични метаболити в клетката на патогена.
УПОТРЕБА
Култура | Патоген | Момент на приложение | Доза |
Лозя (винени сортове) | Мана (Plasmopara viticola) |
внася се във фаза BBCH 13 – 83 (третите листа са отворени – плодът е готов за беритба) |
180 – 300 г/дка |
Лозя (десертни сортове) | Мана (Plasmopara viticola) |
внася се във фаза BBCH 13 – 83 (третите листа са отворени – плодът е готов за беритба) |
150 – 300 г/дка |
Семкови овощни култури (ябълка, круша) | Струпясване (Venturia sp.), Нектриален рак (Nectria galligena) |
Зимно третиране. |
180 – 300 г/дка |
Костилкови овощни култури (праскова, нектарина) | Къдравост по прасковата (Taphrina deformans) |
Зимно третиране. |
240 – 300 г/дка |
Домати, Патладжани | Картофена мана (Phytophthora infestans) |
от ранните стадии на развитие до 3 дни преди прибиране на реколтата |
180 – 240 г/дка |
Картофи | Мана (Phytophthora infestans) |
От ранните стадии на развитие до 15 дни преди прибиране на реколтата |
180 – 240 г/дка |
Марули и други салатни култури | Мана (Bremia lactucae) |
От ранните стадии на развитие до 15 дни преди прибиране на реколтата |
150 – 240 г/дка |
Маслини | Cycloconium oleaginum |
BBCH 10 – 85 |
240 – 300 г/дка |
Портокали, Грейпфрут | Фитофторно гниене (Phytophthorasp.) |
Зимно третиране |
100 – 300 г/дка |
МИНИМАЛНА УПОТРЕБА
Култура | Патоген | Момент на приложение | Доза |
Минимална употреба Лозя (винени сортове) | Бактериоза (Xanthomonas sp.) |
внася се във фаза BBCH 13 – 89 (третите листа са отворени – плодът е готов за беритба) |
180 – 300 г/дка |
Минимална употреба Лозя (десертни сортове) | Бактериоза (Xanthomonas sp.) |
внася се във фаза BBCH 13 – 89 (третите листа са отворени – плодът е готов за беритба) |
150 – 300 г/дка |
Минимална употреба |
Бактериоза (Pseudomonas sp.) |
Зимно третиране. След прибиране на реколтата до преди цъфтеж. |
180 – 300 г/дка |
Минимална употреба |
Цитоспороза (Cytospora leucostoma) Съчмянка (Coryneoum spp.) |
Зимно третиране. След прибиране на реколтата до преди цъфтеж |
240 – 300 г/дка |
Минимална употреба |
Бактериоза (Pseudomonas sp.) |
внася се във фаза BBCH 10 – 85 |
240 – 300 г/дка |
Минимална употреба |
Мана (Peronospora sp.), Септориоза (Septoria sp.), Антракноза (Colletotrichum gloesporoides) |
внася се във фаза от ранните стадии на развитие до прибиране |
150 – 300 г/дка |
*Карантинен срок: