КОНТАКТЕН МЕДСЪДЪРЖАЩ ФУНГИЦИД ЗА БОРБА СРЕЩУ СЪЩИНСКИТЕ МАНИ В РЕДИЦА КУЛТУРИ
АКТИВНО ВЕЩЕСТВО:
945,45 г/л меден оксихлорид (Cu – мед 520 г/л)
ФОРМУЛАЦИЯ:
СК – суспензионен концентрат
КОДИМУР СК е контактен медсъдържащ фунгицид с предпазно действие, който е ефикасен срещу причинителите на гъбни болести от клас Oomycetes, Ascomycetes (без брашнести мани), Basydiomycetes (без праховитите главни) и на по-голямата част от гъбите от клас Deutheromycetes (почвени патогени) в редица култури. КОДИМУР СК съдържа меден оксихлорид (945,45 г/л), което води до изразено бактерицидно и бактериостатично действие.
Меденият оксихлорид има специфичен механизъм на действие, който позволява на медта да инхибира белтъчините и ензимите в клетката на патогена. Медните йони се свързват най-често с карбоксилните и сулфхидрилните групи, прониквайки в цитоплазмата и образувайки смъртоносни токсични метаболити в клетката на патогена.
УПОТРЕБА
Култура | Патоген | Момент на приложение | Доза |
Лозя (винени сортове) | Мана (Plasmopara viticola) |
внася се във фаза BBCH 13-83 (третите листа са отворени – зърната формират цвят) |
180 – 300 мл/дка |
Лозя (десертни сортове) | Мана (Plasmopara viticola) |
внася се във фаза BBCH 13-83 (третите листа са отворени – зърната формират цвят) |
150 – 300 мл/дка |
Семкови овощни култури (ябълка, круша) | Струпясване (Venturia sp.), Нектриален рак (Nectria galligena) |
Зимно третиране. След прибиране на реколтата до преди цъфтеж |
180 – 300 мл/дка |
Костилкови овощни видове (праскова, нектарина) |
Къдравост по прасковата |
Зимно третиране. След прибиране на реколтата до преди цъфтеж |
200 – 300 мл/дка |
Домати и патладжан | Картофена мана (Phytophthora infestans) |
от ранните стадии на развитие до 3 дни преди прибиране на реколтата
Брой мин/макс приложения – 1-3 |
180 – 240 мл/дка |
Картофи | Мана(Phytophthora infestans) | внася се във фаза – от ранните стадии на развитие до 15 дни преди прибиране на реколтата
Брой мин/макс приложения – 1-3 |
180 – 240 мл/дка |
Марули и салати | Мана (Bremia lactucae) | внася се във фаза – от ранните стадии на развитие до 15 дни преди прибиране на реколтата
Брой мин/макс приложения – 1-3 |
150 – 240 мл/дка |
Маслини | Cycloconium oleaginum | внася се във фаза BBCH 10-85 – от развитие на листа до узряване на плода.
Едно приложение през зимата и две приложения през пролетта. |
240 – 300 мл/дка |
Портокали, грейпфрути | Фитофторно гниене (Phytophthora sp.) |
Зимно третиране
Брой мин/макс приложения – 1 |
100 – 300 мл/дка |
МИНИМАЛНА УПОТРЕБА
Култура | Патоген | Момент на приложение | Доза |
Минимална употреба Лозя (винени сортове) | Бактериоза (Xanthomonas sp.) |
внася се във фаза BBCH 13-83 (третите листа са отворени – зърната формират цвят) |
180 – 300 мл/дка |
Минимална употреба Лозя (десертни сортове) | Бактериоза (Xanthomonas sp.) |
внася се във фаза BBCH 13-83 (третите листа са отворени – зърната формират цвят) |
180 – 300 мл/дка |
Минимална употреба |
Бактериоза (Pseudomonas sp.) |
зимно третиране. След прибиране на реколтата до преди цъфтеж |
180 – 300 мл/дка |
Минимална употреба |
Цитоспороза (Cytospora leucostoma) |
Зимно третиране. След прибиране на реколтата до преди цъфтеж |
200 – 300 мл/дка |
Минимална употреба |
Бактериоза (Pseudomonas sp) |
внася се във фаза BBCH 10-85 – от развитие на листа до узряване на плода. Едно приложение през зимата и две приложения през пролетта |
240 – 300 мл/дка |
Минимална употреба Цветя и украсни видове |
Мана (Peronospora sp.), |
внася се от ранните стадии на развитие до прибиране |
150 – 300 мл/дка |
*Карантинен срок:
Category: Фунгициди